Εμένα ρε φίλε οι ελευθερίες μου φτάνουν μέχρι εκεί που είναι οι δικές σου

 

Το έχω ακούσει τόσες φορές στην ζωή μου που παραλίγο να το πιστέψω. Αυτή η φράση είναι -το λιγότερο- ευσεβής πόθος (για να μην πω τίποτα χειρότερο). Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

 

Εσένα ρε φίλε φτάνουν οι ελευθερίες σου μέχρι εκεί που μπορείς. Δηλαδή εκεί που σου επιτρέπουν οι υπόλοιποι. Κατ’ επέκταση ό,τι κάνεις στην ζωή σου, στην υπομονή και την ανοχή κάποιων άλλων το κάνεις. Σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι μόνο που ζεις και υπάρχεις μπορεί να ενοχλείς κάποιον άλλον; Όχι ότι υπάρχει απαραίτητα κακή πρόθεση από κανέναν,  είναι απλά θέμα επιβίωσης. Άρα για οτιδήποτε θέλεις να πετύχεις απαιτείται να ορίσεις τον χώρο σου, να κερδίσεις την υπομονή ή την ανοχή, να κυριαρχήσεις επί χώρου και ατόμων.   Με λίγα λόγια, το μόνο δικαίωμα που έχεις στην ζωή σου είναι να μάχεσαι!!!  Για το οτιδήποτε!!!Το πρώτο πράγμα που έκανε ο άνθρωπος στην γη είναι πόλεμος! Και το τελευταίο που θα κάνει, αυτό θα είναι… και ό,τι κάνει στο ενδιάμεσο, λόγω των αναγκών που γεννήθηκαν μέσα από τον πόλεμο το κάνει. Όσο πιο νωρίς το καταλάβεις αυτό τόσο καλύτερη ζωή θα ζήσεις.

 

Πατήρ πάντων ο πόλεμος λοιπόν και δεν είναι δικό μου αυτό…

 

Ο πόλεμος για να κερδηθεί θέλει τη νίκη σε κάθε μάχη που δίνεις. Άλλες μάχες κερδίζονται με  «πολιτική», (η οποία περιέχει τη διπλωματία), άλλες με «τακτική» (η οποία χρειάζεται στρατηγική). Αυτό που σίγουρα και πάντα χρειάζεται σε όλα είναι η ηθική. Μιλάμε δηλαδή για ανθρώπους ενάρετους και  ο ενάρετος ορίζεται ως ο ανδρείος που έχει γνώμονα την δικαιοσύνη- σημειωτέον  ότι η ανδρεία είναι ευρεία έννοια και ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες).

 

Εμείς στο Combatives εκπαιδεύουμε τον κόσμο στην πολιτική, τη διπλωματία, την τακτική αλλά και τη στρατηγική. Ο λόγος είναι απλός: στην αυτοάμυνα μετράει πάντα το αποτέλεσμα!!! Δεν μετράει το πόσες τεχνικές έβγαλες στο συμβάν. Δεν έχει σημασία σε ποια «ζώνη» βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή. Στην πραγματικότητα πάντα το αποτέλεσμα μετράει σε όλα όσα κάνουμε στη ζωή μας. Στις μάχες που δίνεις καθημερινά δεν μετράνε τόσο οι τεχνικές όσο η πρόθεση σου να νικήσεις. Την πρόθεση που χρειάζεσαι (ειδικά αν χρειαστεί να δώσεις μάχη για την ζωή σου) θα στη δώσουν τα πρωτόκολλα και όχι οι τεχνικές που πουλάνε όλοι, ακόμα διαδικτυακά πλέον. Χρειάζεσαι εκπαίδευση σε όσα ανέφερα παραπάνω, και αυτά πηγάζουν από πρωτόκολλα.

 

Όμως… Πάντα υπάρχει ανάγκη για ένα plan B, το οποίο δεν είναι άλλο από την ωμή βία!!! Γιατί αν δεν είναι ορατό στα μάτια σου ότι έχεις plan B, πώς περιμένεις να λειτουργήσει η πολιτική σου; Και για να είναι ορατό στο βλέμμα σου, για να το δει ο άλλος πρέπει να το έχεις πιστέψει πρώτα εσύ. Για να το πιστέψεις εσύ, πρέπει να έχεις δει ότι μπορείς. Αυτό γίνεται μόνο με εκπαίδευση. Εκπαίδευση στο να πράττεις σωστά υπό στρες, χωρίς να σκέφτεσαι. Εκεί επικεντρώνεται η εκπαίδευση του Combatives. Θέλει και τρόπο και κόπο! Τον τρόπο θα στον δείξουμε εμείς… εσύ θα βάλεις κόπο!!! Και πολύ ιδρώτα!!!

 

Τελευταίο και εξίσου σημαντικό με όλα τα παραπάνω που χρειάζεσαι είναι η αυτοεκτίμηση. Αν δεν αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου, πώς θα μπορέσεις να επενδύσεις σε ότι αυτός χρειάζεται; Η αυτοεκτίμηση δημιουργείται μέσα από μάχες και μάλιστα κερδισμένες! Βάζεις στόχους και δίνεις μάχες. Και εδώ γυρίσαμε πάλι στην αρχή..

 

Όπλα έχεις για να κερδίσεις; Ποια είναι τα απαραίτητα όπλα; Το πρώτο το είπαμε ήδη: είναι η εκπαίδευση. Το δεύτερο εξίσου σημαντικό είναι η παιδεία… Ασχολήθηκες ποτέ με τα βιβλία; Ο Θουκυδίδης, ο Sun Tzu, ο Miyamoto Mushashi, είναι μόνο η αρχή… Γιατί  αναφέρω αυτούς; Γιατί αυτοί μιλάνε για τον πόλεμο που, άμα τους ακούσεις δεν θα χρειαστεί να κάνεις… «Ο καλύτερος στρατηγός είναι αυτός που κερδίζει τον πόλεμο χωρίς να δώσει μάχη», σου θυμίζει κάτι αυτή η φράση; Μήπως την είδες κάπου γραμμένη; Μήπως το είπε ο μέγας φιλόσοφος facebook; Κι όμως, μέσα σε αυτά τα βιβλία είναι γραμμένο!

 

Ξεκίνα λοιπόν… ο δρόμος του μαχητή είναι μακρύς, δύσκολος και μοναχικός.

Εμείς εδώ είμαστε. Εσύ, αν δεν αισθάνεσαι μέσα σου μαχητής, μην έρθεις…

 

Πέτρος Αργυρακόπουλος

Εκπαιδευτής Combatives Group

 

 

Σημειώσεις-Πηγές

Α)Για να δούμε πως βλέπει ένας ποιητής την ελευθερία…

Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν κόψι
τοῦ σπαθιο τὴν τρομερή,
σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ψι,
ποὺ μὲ βιά μετράει τὴν γῆ.
Ἀπ’ τὰ κόκκαλα βγαλμένη
τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
χαῖρε, ὢ χαῖρε, λευθεριά!

 

«Ύμνος εις την Ελευθερίαν» Διονύσιος Σολωμός

 

Β) «Η ελευθερία ενός ατόμου πρέπει να φτάνει ως το σημείο που δεν παραβιάζει την ελευθερία των άλλων».

 

(John Stuart Mill ή J.S. Mill20 Μαΐου 1806 – 8 Μαΐου1873) – Βρετανός φιλόσοφοςπολιτικός οικονομολόγος και δημόσιος υπάλληλος

 

Γ) Ηράκλειτος,  Περ φύσεως

 (η)

«πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς, καὶ τοὺς μὲν θεοὺς ἔδειξε τοὺς δὲ ἀνθρώπους, τοὺς μὲν δούλους ἐποίησε τοὺς δὲ ἐλευθέρους».

(η) ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Ο πόλεμος είναι ο πατέρας των πάντων και ο βασιλιάς των πάντων, και μερικούς τους έκανε θεούς, άλλους ανθρώπους· μερικούς τους έκανε δούλους, άλλους ελεύθερους.

 

Φιλοσοφική φράση του Ηράκλειτου που κατέστη σπουδαίο γνωμικό ως παρηχητική έκφραση “πόλεμος πάντων πατήρ” χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα σ’ όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες (οικονομία, εμπόριο κ.λπ.) ως αγώνας επιβίωσης, όχι απαραίτητα με όπλα.